Naše Galaxie > Panoráma

Panoráma

Celkový pohled na Galaxii (Java)

Následující snímek představuje celkový pohled na Galaxii. To umožňuje Java applet, který se spustí při zobrazení stránky a pomocí něho je možný pohyb po celé Galaxii. Lze zmenšovat, zvětšovat zorný úhel nebo si dokonce některé části zvětšit tím, že se otevře nová stránka s detailním snímkem konkrétní oblasti. Otevření nové stránka je z toho důvodu, že načtení appletu trvá nějaký okamžik a při návratech by se pokaždé musel načítat, což by mohlo působit rušivě. Pro zobrazení je nutné mít v prohlížeči povolenou podporu Java.

Panorama
Celkový pohled na Galaxii (Java)

Další pohled na Galaxii

Tentokrát se jedná o celkový pohled na Galaxii, který byl vytvořen poskládáním několika fotografií. Jejich úpravou se získaly dva typy projekcí, jednak Aitoffova projekce v galaktických souřadnicích a ekvidistantní azimutální (polární) projekce.
K dispozici jsou ještě dvě klikací mapy. Obě zobrazují výřez celé oblohy, který je soustředěn ke galaktické rovině. Na jedné mapě jsou vyznačeny obrysy jednotlivých souhvězdí, které se v dané části nacházejí. Obě mapy obsahují oblasti, které jsou „aktivní“, tzn. pokud se najede na příslušnou oblast a klikne se myší, zobrazí se detail dané oblasti. Pokud se najede na danou oblast a chvilku se počká, zobrazí se u kurzoru název dané oblasti.

Pohled
Celkový pohled na Galaxii
Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 10367krát.

* * *    Zrcadleno ze stránek astronomia.zcu.cz/objekty/nase/2253-panorama    * * *
Vytištěno ze stránky projektu Galaxie (objekty.astro.cz/nase/2253-panorama)
Nahrávám...