Naše Galaxie > Hvězdy v Galaxii

Hvězdy v Galaxii

Od Slunce k nejbližší hvězdě

Vzdálenosti mezi hvězdami jsou obrovské. Nejbližší hvězda ke Slunci se nachází v  souhvězdí Kentaura, jedná se o hvězdu Proxima Centauri, která se nachází ve vzdálenosti 4,22 světelných let. Jde o slabého červeného trpaslíka, 11. mag, spektrální třídy M5 a je člen systému Alpha Centauri. Pro lepší představu o tom, jakou vzdálenost to představuje, je připraven obrázek (po kliknutí na snímek vlevo), který postupně zvětšuje rozměry od vnitřku sluneční soustavy až k systému Alpha Centauri.

Vzdálenosti
Obrovské vzdálenosti ve vesmíru

Nejbližší hvězdy

Nejbližší hvězda ke Slunci je pouze 7 000 krát dále než je průměrná vzdálenost planety Pluto (39,2 AU) od Slunce. Následující obrázek zobrazuje všechny hvězdné systémy (vícenásobné hvězdy), které leží v dosahu 12,5 světelných let od nás. Většinou se jedná o červené trpaslíky, což jsou hvězdy zhruba s desetinovou hmotností Slunce a méně než setinou jeho zářivého výkonu.

Poloha
Poloha nejbližších hvězd

Hvězdy v dosahu 20 světelných let

Do vzdálenosti 20 světelných let od Slunce se celkem nachází 79 známých hvězdných systémů (vícenásobné hvězdy), které obsahují 110 hvězd. Na následujícím obrázku jsou zobrazeny polohy těchto hvězdných systémů (vícenásobné hvězdy) v galaktické rovině.

Poloha
Poloha hvězdných systémů v dosahu 20 světelných let

Následuje seznam hvězd, které leží v dosahu 20 světelných let, podle záznamů v roce 2002. Seznam obsahuje data, která jsou převzata z různých katalogů. U některých hvězd (zejména vzdálenějších) není zřejmé jejich obecné pojmenování a tak bylo použito běžně používané jméno. U jednotlivých hvězd jsou kromě rovníkových a galaktických souřadnic, hvězdné velikosti, spektrální klasifikace atd. uvedena katalogová čísla jiných katalogů (katalog HIPPARCOS, Henry-Draperův katalog, Bonner/Cordoba/Cape Durchmusterung katalog, Giclas katalog, Katalog proměnných hvězd, Gliesův katalog blízkých hvězd).

Seznam hvězd
Seznam hvězd v dosahu 20 světelných let

Hvězdy v dosahu 50 světelných let

V dosahu 50 světelných let se vyskytuje 133 hvězd, které jsou ze Země viditelné pouhým okem. Svými charakteristikami jsou hvězdy podobné Slunci a nevylučuje se možnost, že okolo těchto hvězd budou obíhat planety podobné Zemi. V tomto prostoru se jinak nachází zhruba 1 300 hvězdných systémů (vícenásobné hvězdy), který obsahuje 1 800 hvězd. Na následujícím obrázku jsou zobrazeny polohy těchto hvězdných systémů (vícenásobné hvězdy) v galaktické rovině.

Poloha
Poloha hvězdných systémů v dosahu 50 světelných let

Následuje seznam všech hvězd, které leží v dosahu 50 světelných let a jsou viditelné pouhým okem. V seznamu je uvedeno i Slunce, přestože patří svou jasností mezi slabé hvězdy, ze vzdálenosti 50 světelných let by se jednalo o hvězdu s hvězdnou velikostí 5,8 mag.

Seznam hvězd
Seznam hvězd v dosahu 50 světelných let

Hvězdy v dosahu 250 světelných let

V dosahu 250 světelných let se nachází asi 1 500 jasných hvězd. Všechny tyto hvězdy mají mnohem větší zářivý výkon než Slunce a většinu z nich lze spatřit pouhým okem. Na následujícím obrázku jsou zobrazeny polohy těchto hvězdných systémů (vícenásobné hvězdy) v galaktické rovině.

Poloha
Poloha hvězdných systémů v dosahu 250 světelných let

Nejjasnější hvězdy

Tento seznam obsahuje 200 nejjasnějších hvězd. Hvězdy se nacházejí ve vzdálenostech od zhruba 4 světelných let (hvězda Alpha Centauri ze souhvězdí Kentaura) až po 3 000 světelných let (hvězdy Alpha Cygni – Deneb ze souhvězdí Labutě a hvězda Eta Canis Majoris – Aludra ze souhvězdí Velkého psa). Absolutní hvězdná velikost se pohybuje od hodnoty -8,73 mag (hvězda Alpha Cygni – Deneb ze souhvězdí Labuť) po +4,08 mag (hvězda Alpha Centauri ze souhvězdí Kentaura). Zdánlivá hvězdná velikost se nachází v  intervalu od -1,44 mag (hvězda Alpha Canis Major – Sirius ze souhvězdí Velkého psa) do 3,16 mag (hvězdy Pi Herculis ze souhvězdí Herkula a hvězda N Velorum ze souhvězdí Plachty).

Seznam
Seznam nejjasnějších hvězd
Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 25623krát.

* * *    Zrcadleno ze stránek astronomia.zcu.cz/objekty/nase/2236-hvezdy-v-galaxii    * * *
Vytištěno ze stránky projektu Galaxie (objekty.astro.cz/nase/2236-hvezdy-v-galaxii)
Nahrávám...